Ervaringen van ouders zijn natuurlijk de grootste reclame en maken jou hopelijk ook enthousiast om mee te komen doen.

Doe eens een opvoed-cursus.

Wij hebben twee fantastische kinderen waar we een heerlijke band mee hebben. Maar toch…? Doe ik het wel goed? We hebben veel plezier met elkaar, maar ook wel vaak ruzie, ergernis, machtspelletjes, gedoe. Geef ik mijn kind wel voldoende ruimte om zich te ontplooien, zijn eigen persoonlijkheid te ontwikkelen? Belemmer ik hem niet te veel, roep ik niet te vaak dingen als: ‘omdat ik het zeg!’. Moet en kan dat niet anders? Herkenbaar? Mooi! Want het kàn anders! Ik heb de afgelopen weken de cursus NU ANDERS bij Catharina Haverkamp gevolgd. De cursus is niet alleen leerzaam, interessant en praktisch, maar ook ontspannen, hartelijk en vol humor. En ook: direct resultaat! Voor wie zich BEMOEDIGEND opstelt naar zijn/haar kind gaat er een wereld open!
Iman Baardman

'Maak er niet zo'n punt van' hangt nog steeds op mijn keukenkastje. Door de Encouraging-Training voor ouders begrijp ik veel meer hoe mijn eigen opstelling en de manier van kijken naar mijn kind, bijdraagt tot een ontspannen en gezellige sfeer in huis. De energie die ik gaf aan mijn ergernissen, de strenge preken om tot hem door te dringen, liggen achter mij. En wonderlijk, hoe minder aandacht ik schenk aan alles waarvan ik denk hem te moeten corrigeren, hoe minder hij dit soort, in mijn ogen, onhebbelijkheden vertoont. En nog wel eens voel ik de strenge belerende toon van mijn moeder in mij opborrelen en dan denk ik; 'ach, maak er niet zo'n punt van'.
Marilene, moeder van een zoon van 10
 

Een prettige cursus.

Als adoptieouder ben je tijdens de opvoeding veel bezig met de zin; doe ik het wel goed? Onze kast staat vol boeken adoptie, opvoeding en tegenwoordig ook met boeken over pubers. Hoe waardevol en belangrijk en ondersteunend de inhoud van die boeken ook is, het blijven boeken. 
Omdat ik er met mijn puber niet meer uitkwam, besloot ik in Mei 2010 de cursus NU ANDERS te gaan doen. Het fijne van deze cursus is dat je in een groep zit en daardoor ervaart dat je niet de enige bent die moeilijkheden ondervind bij het opvoeden. 

Catharina Haverkamp, die de cursus leidde is een warme, bevlogen vrouw, waaraan ik me al snel kon overgeven. Na iedere bijeenkomst kregen we concrete, overzichtelijke opdrachten, waarbij we moesten reflecteren over de relatie met ons kind, maar ook concreet iets moesten uitproberen in ons gedrag. Voor mij was bijvoorbeeld de opdracht; Stop, nu anders, een eye-opener. 
Ik moest mijzelf dwingen een andere bril op te zetten en dat leverde heel andere gedachten op. Er is ook een boek bij de cursus waar veel tips in staan. De cursus was de strohalm in de week. Ik leerde beter kijken naar de interaktie tussen mij en mijn kind en ervoer dat ik ook door het verzet en het protest heen kon kijken naar het positieve. De cursus heeft de problemen niet opgelost, maar we zitten in rustiger vaarwater. Wat was ik graag een aantal jaren eerder naar deze cursus gegaan. Juist als er nog geen problemen zijn. Deze cursus geeft stevige en praktische bouwstenen om toekomstige moeilijkheden in goede relatie met je kind op te lossen.
Paula, moeder met dochter van 17

Ik heb de cursus al zeer waardevol ervaren. Vol humor, luchtig gebracht, maar wel telkens met een duidelijke boodschap. In begrijpelijke stukken opgedeeld, per les, en daardoor geen theoretische overload. Ook de interactie en het delen van ervaringen met andere ouders in de groep is zeer waardevol en bovendien heel gezellig! Catharina bedankt, je hebt me echt verder geholpen!
Wieger, vader van 3 kinderen

 

De opvoedcursus:

Ik kan het gedrag van mijn kinderen beter begrijpen, daardoor kan ik er ook beter op reageren. Ik ben kalmer en rustiger en kom sneller uit negatieve situaties. Kortom, ik kan beter met mijn kinderen omgaan. Het was ook nog eens heel gezellig. In het begin schaamde ik me, maar dat gevoel verdween. Iedereen kan deze ondersteuning gebruiken. Ik raad het alle ouders aan. Doen!
Els, moeder van 2 kinderen


Reacties van ouders van het Kandinsy-College in Nijmegen:

Het zijn soms kleine veranderingen die je toepast, net een iets andere toon, of een keer niets zeggen, maar het maakt een groot verschil in de sfeer die er nu in huis is. De kinderen voelen zich meer gehoord en we dragen nu met zijn allen meer verantwoordelijk voor het geheel. Heel fijn.
 
Ik vond het fijn om deel te nemen aan de cursus. Het heeft me goed gedaan. Het is een bevestiging dat ik als mens en als ouder toch goed ben, zoals ik ben. Stapje voor stapje gaat het vooruit.
 
Ik vond de trainster heel prettig en goed. Ze kon het heel veilig maken in de groep. En de manier waarop ze bepaalde denkbeelden kon brengen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, en de humor erbij, maakte het voor mij gemakkelijk om mijn eigen denkbeelden te herzien of los te laten.
 
De kinderen hebben niet minder ruzie, maar ik heb er minder last van.
Fijne cursus. Het zit goed in elkaar en de Catharina is een bemoedigende trainster.
 
De cursus is speels, motiverend en uitvoerbaar. Leuk, om met anderen ouders op een creatieve manier samen te hebben over het opvoeden van je kinderen. Ik vond de manier van presenteren boeiend en prettig.

 

ZKHO was voor mij confronterend, 8 heel bijzondere avonden, tijd voor uitwisseling met andere ouders, veel herkenbare voorbeelden, samen lachen, samen leren! Ik heb geleerd vertrouwen te hebben in mijn kinderen en merk elke dag wat een enorme impact dat heeft op hun gedrag en onze relatie. De trainer weet uitstekend in te spelen op wat een ieder nodig heeft, relativeert waar het kan, vraagt door indien nodig, houdt je soms een spiegel voor waar je liever niet in kijkt, klaart de lucht met een grap. Annelies.

ZKHO was voor mij verhelderend, prettig, gezellig en vooral een prima cursus met praktische handvaten die ik nog steeds (en niet alleen) thuis, toepas.
Ik heb een prettigere manier van samenleven/werken/wonen met mijn kinderen geleerd door het toepassen van de bemoedigende eigenschappen.
De trainer was inspirerend, toegankelijk, humoristisch, veilig, creatief, oprecht en met kennis onderbouwend. Ze boodt een goede sfeer. Hanneke.
Opvoeden is bemoedigen en het goede voorbeeld.