Deze Encouraging-lezing is te koop bij Meer moed meer mens

Oefen eens een dag je vriendelijke stem en laat je verrassen.

Een bemoediger

Er zijn mensen die door hun hele doen en laten een bemoedigende invloed hebben op anderen. Je voelt je er goed bij, op je gemak en geaccepteerd. Deze mensen gebruiken vooral bemoedigende eigenschappen in de omgang met anderen en zijn er goed in. Al ons gedrag is aangeleerd en als we oefenen worden we steeds beter. Een mooi voorbeeld is; als je moppert, oefen je als het ware in mopperen en wordt je er steeds beter in, en zo is het dus ook met bemoedigende eigenschappen. Als je oefent in glimlachen, gaat het je steeds makkelijker af en wordt je een vriendelijk mens.

Hieronder de 10 bemoedigende eigenschappen. Heb je een probleem, kijk eerst eens in dit rijtje.

1. aandachtig luisteren
2. geduld
3. interesse tonen
4. enthousiasme
5. zelfstandig handelen
6. een vriendelijke blik
7. een vriendelijke stem
8. inspanning en vorderingen zien
9. nabijheid/fysiek contact
10. het goede zien

Kies een van de bemoedigende eigenschappen uit, pas die gedurende een week toe in je contacten met andere mensen, net iets meer dan gewoonlijk, maar wel gemeend. Kijk naar de resultaten, je zal verrast zijn.

Als je in je relaties met volwassenen en kinderen richt op bemoedigen zal dat je eigen leven op een positieve manier beinvloeden. Ontdek de veranderende kracht van bemoediging.


Stoppen met ontmoedigen

Voor mijzelf was de grootste verandering om te stoppen met ontmoedigen: stoppen met mopperen, zeuren, klagen, anderen de schuld geven, je een slachtoffer voelen en niets hoeven doen. Ik zie het zo: je bent verantwoordelijk voor je eigen leven en je kunt je in iedere situatie afvragen: wat kan ik nu doen ter verbetering van deze situatie of ter verbetering van deze relatie. Je hebt het heft in eigen hand.
Bemoediging is voor mij een overtuiging. Dat wat je uitstraalt, komt bij je terug.

Jij bent jij

Jij bent zoals je bent goed genoeg. Dat is het uitgangspunt van de Encouraging-Training. Als ik met deze gedachte naar mijzelf en anderen kijk, ervaar ik respect, ruimte en rust. Accepteer jezelf zoals je bent en kijk naar de goede dingen en kwaliteiten van jezelf en wat je daar mee wilt doen in je leven. 

Ben je vaak in conflict met anderen, voel je je teleurgesteld, verdrietig, eenzaam, voel je je altijd superieur aan anderen of juist minderwaardig?
In de Encouraging-Training leer je veel over het omgaan met anderen en kom je in beweging. Of je bemoediging toepast bij je partner of als leidinggevende op je werk, het werkt altijd. Er ontstaat flow. Je hoeft niet meer te trekken, te pushen, te dwingen, want door het los te laten gaat het vanzelf. Mensen hebben een natuurlijke groeikracht. Die moeten we aanspreken en gebruiken.

Geef je leiding aan mensen, dan kan bemoediging veel voor je doen. Door bemoediging krijg je mensen aan het werk. Je motiveert en daagt uit, maar op een positieve energieke manier. Bemoediging werkt preventief. Moed doet goed.
Jij bent jij en zo zoals je bent ben je goed genoeg