drama-therapeut, actrice, encouraging-Trainer, counselorCatharina Haverkamp is een warme bevlogen vrouw bij wie je je snel op je gemak voelt, aldus een deelneemster aan de training.

Catharina; ik heb ontdekt dat bemoediging de veranderende kracht is waar ik al zo lang naar zocht.

Geschiedenis

Ik benngeboren op 21 maart 1959 in Hoogkarspel, West-Friesland. Ik deed de Mavo en Havo en mijn eerste beroep was dramatherapeut. Daarna volgde ik mijn passie; toneelspelen en ik deed de toneelschool in Arnhem. 10 Jaar deed ik theater en televisie-werk.  Een leven met 4 kinderen riep heel andere vragen bij mij op. Vragen over opvoeding, communicatie, mens-zijn, zin-geving en vrede. 

Ik deed de opleiding tot Encouraging-trainer. Ik ontwikkelde me van een kritisch mens naar een bemoediger. Als kritisch mens gaf ik aandacht aan alles wat ik niet goed vond en wat ik wilde veranderen en als bemoediger geef ik aandacht aan het goede en ben ik optimist. 
Ik ben mijzelf gebleven en kom meer tot mijn recht.


Bemoediging

Catharina: "Bemoediging is misschien niet zo'n hip woord, maar het is degelijk en duurzaam. Voor mij persoonlijk heeft het niets met het "geloof" te maken. Voor mij was de grootste ontdekking om mijn kritische houding te laten varen voor een algemeen optimistische houding. Negatieve gedachten werden minder belangrijk en mijn handelen constructiever. Ik geloof dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en dat ook mag zijn. Ik geef meer ruimte aan mijzelf en aan anderen om zich te ontwikkelen."

Bemoediging is alle aandacht die energie geeft en nieuwe kracht, kortom moed. Met mopperen, kritiek geven, zeuren en klagen ontnemen we onzelf  en anderen energie en daadkracht. De trainingen geven inzicht in je eigen gedrag en de invloed die dit heeft op je omgeving. Door de oefeningen met bemoediging doe je positieve ervaringen op; jij maakt het verschil.
Bemoediging zorgt voor een verandering in de innerlijke toestand van diegene die wordt bemoedigd en verhoogt het gevoel van eigenwaarde. 

Presentatie

Deze Encouraging-Trainingen zijn concreet, praktisch en de veranderende kracht van bemoediging is een eye-opener. Voor mij, als trainer is het een uitdaging om deelnemers te begeleiden in dit persoonlijk proces. Ik doe dat met een bemoedigende, lichte en toch duidelijke toon.  
Naast de trainingen geef ik lezingen en workshops. Dit is een goede manier om in een korte tijd een idee te krijgen van bemoediging en wat bemoediging doet en waar het een verschil maakt. 

Ik geef ouderavonden en themabijeenkomsten op scholen. Onderwijs en opvoeding heeft mijn speciale aandacht. Ik heb kinderen die zowel basisschool als middelbare school volgen en ik weet wat er speelt. Ik voel me betrokken bij de kinderen en zie het belang van een bemoedigende opvoeding en een omgang met kinderen op basis van gelijkwaardigheid en respect.

 

Nooit te oud om te leren