Een avondje over de liefde maakt duidelijk dat het nooit te laat is, maar de hoogste tijd

Liefde

Liefde is een werkwoord. Liefde is iets wat je kunt zien. Het is gedrag tussen twee mensen.
 
Het gevoel alleen is echter niet genoeg Je moet ook iets doen en je moet er iets voor doen. Liefde is niet voor niets een levenstaak en volgens Theo Schoenaker de belangrijkste levenstaak. Als het achter je voordeur goed zit, dan red je het daarbuiten. Mensen zijn sociale wezens, we willen erbij horen en het verbinden tot WIJ geeft vleugels en maakt je sterk.
 
Waarom gaat de liefde verloren, waar blijven al die goede gevoelens? Ontmoediging is het begin van het einde van de relatie en het begint meestal bij kleine dingen:

De eerste teleurstelling
Beetje boos kijken
Zwijgen
Mopperen,
Eisen stellen,
Afwachten
Kritiek geven
Zeuren

Dit is echter precies het gedrag dat geen goed effect heeft op de partner. Die begrijpt dat niet, weet niet wat hij/zij moet doen, voelt zich niet goed genoeg en raakt ontmoedigt. Te veel ontmoediging doet de liefde geen goed. . Een hele hoop kleine dingen geven, maken dat we alleen nog de negatieve dingen zien en het goede niet mee benoemen. We zijn gericht op fouten en er ontstaat onenigheid en ruzie. De liefde gaat verloren aan kleinigheden, het zijn de kleine dingen die zich voortslepen en waarvan je dan uiteindelijk zegt; het is wel genoeg geweest. We voelen ons zo ontmoedigt en hebben er geen zin meer in.
 
Het bewust vormgeven van een succesvolle relatie bestaat uit 3 factoren:

1.    Je, vrijwillig, willen verbinden met de ander en verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van de relatie.
2.    Genegenheid. De basis voor genegenheid ligt in de bereidheid om het goede te willen zien.
3.    Elkaar leren kennen. Praten luisteren en nieuwsgierig zijn.
 
Een mens kan niet alles hebben. Je kunt wel op een andere manier leren kijken naar dat wat je wel hebt.

Muziek en film

Bij de liefde hoort muziek en film en in mijn lezingen/workshop over het thema 'Bemoediging in de liefde', maak ik gebruik van beeld en geluid. De liefde. Liefde is overal om ons heen, in boeken , films, liedjes, op de tv en radio, overal gaat het over liefde. Het is de meest beschreven emotie en het is misschien ook wel het belangrijkste thema in een mensenleven.

Ik weet zelf nog dat ik als 20-jarige naar een handlezer ging op de markt in Nijmegen om mij de liefde te laten voorspellen. (alles is uitgekomen, overigens)
 
Het is een groot thema en het gekke eraan is dat we eigenlijk niet leren hoe je het moet doen. Het blijft altijd een mysterie. Het overkomt je en je gevoelens wijzen je de weg. Het is lastig om goed na te denken over liefde. Toch zou dat wijs zijn. In de lezing stel ik de vraag; Hoe ontmoedig jij je partner en wat kun jij doen ter verbetering van je relatie? Ik stel voor om een een week lang een vriendelijke stem te gebruiken en een vriendelijke blik naar je partner. Dat maakt in veel gevallen al een wereld van verschil.

Avondje over de liefde 

Een avondje over de liefde is vermakelijk, leuk, hilarisch, herkenbaar en verandert je doen en laten naar je partner meteen. 
kikker of prins, het is maar hoe je kijkt